
WIŚNIE
Pestki wiśni spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

ŚLIWKI
Pestki śliwek spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

BRZOSKWINIE
Pestki brzoskwiń spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

PESTKI OWOCÓW, KTÓRE WARTO JEŚĆ
Do pestek owoców, które warto spożywać zaliczamy:
- pestki jabłek,
- pestki awokado,
- pestki arbuza,
- pestki dyni,
- pestki winogron.