
"Nie połykaj pestek, bo ci drzewo w brzuchu wyrośnie" - wiele dzieci słyszało takie zdanie. Niektóre pestki to bogactwo składników odżywczych. Są też owoce, które zjedzone wraz z pestkami mogą być groźne dla zdrowia - jedząc niektóre owoce, należy bezwzględnie wypluwać pestki. Na które owoce trzeba szczególnie uważać? Pestki których owoców mają dobroczynny wpływ na zdrowie? Poznaj je teraz na kolejnych slajdach galerii >>>>>

CZEREŚNIE
Czereśnie są jednymi z najzdrowszych owoców. Zawierają takie witaminy, jak A, C, K, B6, E, tiaminę, kwas foliowy, ryboflawinę czy niacynę. Jednak wiele osób nie wiem, że pestki czereśni są trujące! Znajduje się w nich bowiem amigdalina, która w wyniku rozkładu w przewodzie pokarmowym przekształca się w cyjanowodór, czyli silnie toksyczną substancję.
Przyjęta w dużych dawkach, amigdalina może powodować zawroty głowy czy drgawki a w skrajnych przypadkach nawet utratę przytomności. JEDZĄC CZEREŚNIE NALEŻY WYPLUWAĆ PESTKI!

JABŁKA
Kilka pestek jabłek nam nie zaszkodzi. Niemniej warto pamiętać, że w większej ilości mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Pestki jabłek spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

MORELE
Znane są poważne przypadki zatruć, których przyczyną było spożycie pestek moreli bądź ekstraktu z pestek moreli. Pestki moreli polecane są jedynie w diecie osób z chorobami nowotworowymi. Jednak osoby zdrowe nie powinny ich spożywać.
Pestki moreli spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.