
Węgorz
W krwi węgorza znajduje się trucizna nazywana toksalbuminą, która u człowieka może wywołać silne zatrucie pokarmowe. Trucizna ta traci właściwości dopiero w temperaturze powyżej 58 stopni celsjusza!

Łosoś hodowlany
Łosoś często wykorzystywany jest w dietach odchudzających. Mimo wielu zalet nie każdy jednak wie, że nie należy jeść go codziennie. Łosoś, podobnie jak panga hodowany jest w warunkach, którym daleko do higienicznych.

Tuńczyk
Tuńczyk zawiera w sobie dużą ilość białka, które jest szczególnie doceniane przez sportowców. Z uwagi na dużą zawartość rtęci, nie zaleca się spożywania go codziennie.

Ryba maślana
Pod nazwą Ryba maślana kryje się kilka gatunków ryb, które należy spożywać z ogromną ostrożnością. Zawiera w sobie również znaczną ilość niebezpiecznej dla zdrowia i życia rtęci.
Szczególnie nie zaleca się jedzenia jej osobom wrażliwym, gdyż jest ciężkostrawna i może skutkować problemami trawiennymi.