
Mszyca jabłoniowo-babkowa (porazik jabłoniowo-babkowy) - kolonie mszycy są widoczne na dolnej stronie najmłodszych liści. Liście są skręcone i zwinięte poprzecznie, stopniowo żółkną i zasychają. W wyniku żerowania mszycy, następuje deformacja owoców i zahamowanie ich wzrostu. Owoce drobne, często nie opadają podczas czerwcowego opadu zawiązków i wisząc na drzewach, tworzą charakterystyczne grona. Mszyca wydala duże ilości odchodów zwanych spadzią, na której rozwijają się grzyby, hamując fotosyntezę. Owoce pokryte czarnym nalotem grzybów tracą wartość handlową.

Mszyca jabłoniowa - kolonie mszycy tworzą się na niezdrewniałych wierzchołkach pędów i na dolnej stronie najmłodszych liści. Żerowanie mszycy powoduje zwijanie się liści oraz skręcanie całych wierzchołków pędów. Mszyca wydala duże ilości słodkich, lepkich odchodów, zwanych rosą miodową lub spadzią, która zanieczyszcza pędy i owoce. Owoce pokryte są czarnym nalotem grzybów, rozwijających się na wydalinach mszycy.

Mszyca jabłoniowo-zbożowa - wiosną wylęgają się larwy, które przekształcają się w założycielki rodu, zasiedlają pąki kwiatowe jabłoni, które często sklejają się z uwagi na duże ilości spadzi wydalanej przez mszycę. Mszyca żeruje też na ogonkach kwiatowych, liściowych i liściach powodując ich skręcenie. Zahamowanie wzrostu liści i pędów jabłoni.

Bawełnica korkówka - mszyce pokryte są białymi kłaczkami substancji woskowej widoczne na pędach jabłoni, szczególnie dobrze w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Mszyca zasiedla korzenie, pnie, gałęzie i pędy jabłoni. Często występuje na ranach powstałych np. po prześwietlaniu drzew oraz zasiedla naturalne spękania kory. W miejscu żerowania mszycy powstają charakterystyczne zgrubienia − guzy. Mszyca wydziela substancję woskową przypominającą kłaczki waty, która pokrywa ciało mszycy i miejsce jej żerowania. Powstałe guzowate zgrubienia powodują osłabienie wzrostu drzew. Dodatkowo, poprzez popękaną korę (guzy) do rośliny wnikają różne patogeny powodujące choroby kory i drewna. Na zaatakowanych młodych pędach często występują zrakowacenia uniemożliwiające rozwój pąków. Silnie zasiedlone drzewa są podatne na przemarzanie. Obecność mszycy na pędach drzew utrudnia zbiór owoców.