
Tradycyjnie w wigilię Bożego Narodzenia na stole pojawia się dwanaście potraw. Wśród nich niezmiennie królują karp, sałatka jarzynowa, pierogi z kapustą i grzybami grzybami, pierniczki czy makowiec. Bez tych tradycyjnych potraw trudno jest wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną. Czy tradycyjne potrawy wigilijne mogą je również najmłodsi członkowie rodziny? Których tradycyjnych dań z wigilijnego stołu lepiej nie dawać dzieciom?
Najbardziej tradycyjne potrawy wigilijne są zdrowe, pełne cennych składników i niezwykle bogate odżywczo. Jednak niekoniecznie będą równie dobre dla najmłodszych.
Których potraw wigilijnych lepiej nie dawać dzieciom? Jakie dania ze świątecznego stołu mogą im najbardziej zaszkodzić? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

Sałatkę jarzynową można przygotować z marchewki, groszku, ziemniaka i jabłka. Majonez w sałatce jarzynowej lepiej zastąpić jogurtem.

Jedzenie karpia jest niebezpieczne dla malucha ze względu na obecność ości. Lepiej zastąpić go delikatnym filetem ryby morskiej, takiej jak dorsz, halibut czy łosoś.

Pierogi z kapustą i grzybami są niewskazane dla delikatnego żołądka małego dziecka. Danie to nawet dla dorosłego człowieka jest bardzo ciężkostrawne i może skutkować bólem brzucha czy niestrawnością. Lepiąc pierogi, warto przygotować również te w wersji dziecięcej, np. z dodatkiem serka twarogowego czy jabłek z cynamonem.