Uczniowie klas o profilu gastronomicznych piekli chleb w pracowni żywienia. W obchodach „Tygodnia...” wzięli udział rodzice uczniów, którzy wypiekali chleb w domach. 26 października starobrzeską szkołę odwiedzili uczniowie klas gimnazjalnych z Brześcia Kujawskiego. Ich także zaangażowano do wypieków - mieli za zadanie wypiekanie chleba i ciasteczek zbożowych w pracowni żywienia. Następnego dnia, gdy chleb i ciasteczka już wystygły, było podsumowanie przedsięwzięcia.
>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<
Młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu przygotowała wówczas niespodziankę dla swoich kolegów oraz pracowników szkoły. Podczas przerw lekcyjnych można było skosztować wielu rodzajów chleba z przepysznymi dodatkami. Uczniowie klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, poza różnymi rodzajami chlebów, pod czujnym okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych, przygotowali pasty – jajeczną i twarogową. Staropolskim zwyczajem na stołach zagościł również kujawski smalec i ogórki kiszone.
Jakich dokładnie chlebków próbowano? Żytnich na zakwasie z ziarnami, z ziemniakami, na zakwasie z żurawiną oraz ze słonecznikiem. Pycha!
Pracowania gastronomiczna w Z S CKR w Starym Brześciu wyposażona jest w profesjonalny sprzęt i urządzenia, którymi mógłby się poszczycić niejeden zakład gastronomiczny. W pracowni są m.in. piec konwekcyjno-parowy, gofrownice, naleśnikarki, blendery, warniki, wyważarki. Uczniowie pracują pod kierunkiem nauczycielek zawodu: Anny Kozłowskiej, Małgorzaty Kurdupskiej i Lidii Rędzikowskiej. Wiedzę praktyczną młodzież doskonali również w nowej sali obsługi konsumenta, która została oddana do użytku pół roku temu.
Info z Polski - przegląd najważniejszych i najciekawszych informacji z kraju [02.11.2017]