
O tym, że chipsy są niezdrowe wiedzą nawet dzieci. Dlaczego więc mimo ostrzeżeń specjalistów i obszernego składu substancji chemicznych, włączamy je do codziennej diety? Czym grozi regularne jedzenie chipsów. Odpowiedzi znajdziesz w naszej galerii.
Szczegóły na kolejnych slajdach >>>

Chipsy są wysokokaloryczne. Bogate w w tłuszcze trans powstają w skutek przetwórstwa oleju palmowego. Ich nadmierne spożywanie sprzyja otyłości, a także obciąża prawidłową prace serca.

Chipsy mogą uszkadzać układ nerwowy. Podczas ich smażenia wytwarza się akrylamid, który jest wykorzystywany do produkcji farb, klejów, czy zapraw murarskich. Według ekspertów regularne spożywanie akrylamidu może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, takich jak:
- drgawki
- mrowienia
- osłabienie organizmu

Jak zauważają eksperci, nadmierne jedzenie chipsów znacznie obniża odporność.