5 z 12
ŁOSOŚ HODOWLANY...

ŁOSOŚ HODOWLANY

Jest uważany za jeden z najbardziej toksycznych produktów na świecie - nie tylko dla ludzi, ale także dla naszej planety.

> Do morskich ferm przeznaczonych na hodowlę łososia wlewa się płynny pestycyd, mający zapobiegać chorobom ryb i zwalczać pasożyty. Chemikalia z łatwością przedostają się poza obszar hodowli, zatruwając oceany.

> Pestycydy w oceanach wyniszczają stopniowo rafy koralowe.

> Miejsca hodowlane nigdy nie są czyszczone, stając sie wylęgarnią chorób i pasożytów, ich dno zaś usłane jest odchodami, resztkami i martwymi, zmutowanymi rybami. Taki stan rzeczy zaburza ekosystem.

6 z 12
MIGDAŁY...

MIGDAŁY

Choć niezwykle zdrowe dla ludzi, niestety szkodzą naszej planecie.

>82% światowych upraw migdałowca znajduje się w Kalifornii. Jest to jeden z najbardziej pustynnych i pozbawionych wody stanów na terenie USA.

> Masowa uprawa na ograniczonym obszarze bardzo negatywnie wpływa na środowisko naturalne, zubożając ekosystem.

> W przypadku wielkich plantacji w grę wchodzą pestycydowe opryski, które dodatkowo wyjaławiają i tak nadwyrężoną już glebę.

>Opryski zabijają okoliczne kolonie pszczół, które są niezbędne w procesie rozmnażania roślin.

7 z 12
BANANY...

BANANY

Banany są powszechnie znane, lubiane i zdrowe. Niestety ich uprawa nie jest tak kolorowa.

> Ogromne plantacje bananowców przeznaczone są głównie na eksport. Tysiące stłoczonych drzew przed chorobami mogą ochronić jedynie opryski, zatruwające nie tylko insekty, ale także glebę i wodę pitną.

>W zatrutej wodzie giną ryby, gdy zaś dociera do oceanu - niszczy rafy koralowe.

>Przemysł bananowy pochłania więcej środków chemicznych, niż jakikolwiek inny przemysł rolniczy na świecie.

> Niektóre ze stosowanych oprysków mogą zaburzać pracę układu hormonalnego - nie tylko żyjących w pobliżu zwierząt, ale także pracujących na plantacjach ludzi.

> W Ekwadorze stosowanych jest aż 44-65 kg pestycydów na hektar uprawy bananów rocznie. Średnia europejska to 2,7 kg.

8 z 12
ANANASY...

ANANASY

Uprawy ananasów są tak samo szkodliwe dla środowiska, jak bananowców, choć w tym przypadku zaczący jest także czynnik ludzki.

>Każda uprawa monokulturowa, czyli skupiająca wyłącznie jeden gatunek rośliny na danym obszarze, ma negatywny wpływ na środowisko. Powoduje szybkie wyjałowienie gleb nawet bardzo żyznych oraz zmianę ich struktury, a także sprzyja rozwojowi chorób roślin.

> Monokultury prowadzą do zaniku bioróżnorodności.

> Ze względu na choroby, uprawie musi towarzyszyć regularny oprysk pestycydami, które zarówno w przypadku bananów jak i ananasów zatruwają glebę, wodę, zwierzęta oraz ludzi.

> Pod plantacje ananasów wycinane są lasy tropikalne.

> Uprawa ananasów jest dosyć żmudna, w związku z czym pracownicy plantacji zmuszani są do pracy po 11 godzin na dobę w ciężkich warunkach.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Zobacz również

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja