MKTG SR - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych...
fot. SeppH/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie pokarmowe po spożyciu przetworów z warzyw

Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych przetworów jest ich niska kwasowość, a takie środowisko nie zapewnia ochrony przed rozwojem bakterii Clostridium botulinum, produkującej zabójczą toksynę botulinową.

Dlatego produkty konserwowane, takie jak fasolka, szparagi, kukurydza czy buraki warto wybierać (a zwłaszcza przygotowywać w domu) w wersji z zalewą octową, ew. zdać się na bezpieczeństwo procesu wytwarzania zaufanego producenta.

Innym źródłem podobnego zagrożenia są domowe oliwy i oleje smakowe. Są łatwe do przygotowania, dobrze smakują i efektownie wyglądają, ale przyrządzać je warto jedynie z najlepszej jakości składników, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Duże utrudnienia dla kierowców i pasażerów w Bytomiu. Remontują wiadukt

NOWE
Duże utrudnienia dla kierowców i pasażerów w Bytomiu. Remontują wiadukt

Uwaga przedsiębiorcy. Obowiązek wystawiania e-faktur przesunięty na 1 lutego 2026 r.

Uwaga przedsiębiorcy. Obowiązek wystawiania e-faktur przesunięty na 1 lutego 2026 r.

Polecamy

Andriej Kudriaszow nie żyje. Smutne wieści przekazała Abramczyk Polonia Bydgoszcz

Andriej Kudriaszow nie żyje. Smutne wieści przekazała Abramczyk Polonia Bydgoszcz

Sabalenka o drugim finale w dwa tygodnie ze Świątek: „Nie będę ostrożna, zaryzykuję”

Sabalenka o drugim finale w dwa tygodnie ze Świątek: „Nie będę ostrożna, zaryzykuję”

Eurojackpot - 17.05.2024. Poznaj ostatnie wyniki losowania

Eurojackpot - 17.05.2024. Poznaj ostatnie wyniki losowania