
MATA SILIKONOWA
Maty silikonowe można bezpiecznie stosować w piekarniku, nawet w bardzo wysokich temperaturach. Są one nawet lepsze niż papier do pieczenia, jeśli chodzi o zatrzymywanie ciepła. Ponadto są wielokrotnego użytku. Foremki silikonowe dobrej jakości można stosować nawet przez kilka lat. Nie wymagają też obecności tłuszczu, są elastyczne i trzymają ciepło.

TŁUSZCZ
Zanim na rynku pojawił się nieprzywierający do blachy papier do pieczenia, formy smarowano po prostu tłuszczem. Dzięki niemu wypieki nie przywierają. Należy jednak pamiętać, że tłuszcz rozgrzewa się do wyższych temperatur niż masa ciast, dlatego też spody mogą szybciej się przypalać lub też w trakcie pieczenia zmieniać swój pierwotny smak. Lepiej sprawdzają się tłuszcze roślinne, które nie posiadają silnego aromatu.

FOLIA DO PIECZENIA
Folia do pieczenia jest elastyczna i odporna na ciepło. To sprawia, że tworzy nieklejącą powierzchnię. Świetnie sprawdza się przy takich wypiekach, jak ciasteczka czy bułki.

Rzadko stosowanym zamiennikiem papieru do pieczenia mogą być także liście kukurydzy, kapusty lub winogron. Można ich użyć do oddzielenia wytrawnej żywności lub też zabezpieczenia spodu pasztetu czy pieczeni.