
Czym najlepiej palić w kominku, by uzyskać jak najwięcej ciepła i uniknąć zanieczyszczenia przewodu kominowego? Oto kilka podstawowych zasad.

- W kominku najlepiej spalać drewno liściaste - uważa Dariusz Kośmider, inżynier nadzoru i rzecznik prasowy w Nadleśnictwie Gołąbki

- Najbardziej kaloryczny jest grab - twierdzi Dariusz Kośmider. - Bardzo dobry jest także opał z innych drzew liściastych takich jak: brzoza, buk i dąb.
Ale uwaga! Drewno powinno być odpowiednio długo sezonowane. Im twardsze drewno, tym ten okres powinien być dłuższy. Np. buk powinien być sezonowany przez co najmniej 15 miesięcy

Niektórzy lubią palić drewnem iglastym, które "ładnie strzela iskrami", ale lepiej tego nie robić. Gatunki iglaste zawierają więcej substancji smolistych, które szybciej zanieczyszczają przewód kominowy