
Co to są nowalijki? Oto przykłady wiosennych warzyw
Warzywa są bardzo zdrowe i te, które możemy kupić wiosną powinniśmy włączać do swojej diety. Pamiętajmy jednak, że są wyjątki i przy niektórych schorzeniach lepiej uważać z jedzeniem pierwszych, wiosennych warzyw, czyli nowalijek. Zobacz, kto musi uważać.

Nowalijki to młode warzywa, które w sprzedaży ukazują się po raz pierwszy wiosną, w nowym sezonie. Do nowalijek zaliczamy m.in.:
- rzodkiewki,
- pomidory,
- sałatę,
- szczypiorek,
- ogórki,
- młodą marchew,
- rzeżuchę.

Nowalijki pochodzące z polskich upraw po raz pierwszy znajdziemy w sklepach od marca do maja. Trzeba jednak pamiętać, że pochodzą one z upraw szklarniowych. Te, które rosną na polu trafiają do klientów najwcześniej w maju, częściej na przełomie maja i czerwca.

Dla wielu z nas jedzenie nowalijek kojarzy się z zadbaniem o zdrowie po zimie. Jednak niektóre osoby muszą na nie uważać. Jedzenie wiosennych warzyw jest odradzane przy niektórych schorzeniach. Kto powinien ich unikać?