Do Zespołu Szkół im. Kazimierza Wielkiego ciągnie młodzież z okolicznych wiosek i miasteczek. Szkoła posiada 30-hektarowe gospodarstwo rolne nastawione na produkcję roślinną i warsztaty mechaniczne, w których ćwiczą przyszli mechanizatorzy rolnictwa.
W 17. klasach wiedzę zdobywa ponad 400 uczniów i słuchaczy z rejonu Gostynina, Baruchowa, Lubienia Kujawskiego, Chodcza, Chocenia i Włocławka. - W związku z profilem naszej placówki uczniowie wzięli udział w spotkaniu pod nazwą: "Zdrowa żywność i żywienie" - mówi Arkadiusz Ciechalski, wicedyrektor Zespołu Szkół imienia Kazimierza Wielkiego w Kowalu.
Jego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie, organ prowadzący Zespół Szkół. Tematyka konferencji dotyczyła m.in. bezpieczeństwa i jakości żywienia, a także żywności funkcjonalnej, regionalnej i lokalnej. Zdaniem młodzieży ciekawy i pouczający był wykład prof. Jerzego Woy-Wojciechowskiego na temat: "Smak dobrego życia".
W wystąpieniu nawiązał on także do swoich związków z Kujawami i Kowalem. Przypomnijmy, że Jerzy Woy-Wojciechowski jest absolwentem I LO im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku, zaś jego brat, Andrzej Wojciechowski, prowadził wraz z żoną przez wiele lat przychodnię lekarską w Choceniu.
Uczniowie z Kowala uczestniczyli również w spotkaniu z podsekretarzem stanu w ministerstwie rolnictwa dr. Marianem Zalewskim. Wiele informacji na temat działań promocyjnych różnych produktów na rynku krajowym i unijnym przekazała Agnieszka Czubak, kierownik działu wspie- rania promocji produktów rolnych ARR. Podczas pobytu w Warszawie był też czas na przyjemności - młodzież miała okazję
zwiedzić stolicę
Wraz z przewodnikiem spacerowano po Trakcie Królewskim i Krakowskim Przedmieściu. W konferencji, obok uczniów z kowalskiej szkoły, brała udział młodzież z Zespołów Szkół w Głubczycach i Studzieńcu, które to placówki także prowadzone są przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.