W ramach programu Erasmus+ uczniowie - technicy żywienia, hotelarstwa, obsługi turystycznej i cukiernicy, wzięli udział w praktykach zawodowych w Novo Mesto (miasto partnerskie Torunia). Szkolenie odbywali w restauracji, hotelu i w centrum informacji turystycznej.
Na zajęciach w restauracji poproszono kucharzy o samodzielne przygotowanie zupy i deseru, które miały być podane grupie polskiej na kolację.
- Zupa-krem z zielonego groszku przygotowana w trzech odsłonach: z pesto z natki pietruszki, z chipsami z szynki parmeńskiej i z prażonymi migdałami, okazała się tak dobra, że szef kuchni zdecydował o podaniu jej klientom. I tak było już do końca praktyk- nasi kucharze i cukiernicy codziennie przygotowywali kulinarną niespodziankę dla słoweńskich gości – relacjonuje Agata Rzeszut, nauczycielka języka angielskiego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.
Uczniowie specjalizujący się w hotelarstwie i turystyce sprawdzili się natomiast przy obsłudze gości. Wykazali się wysoką kulturą osobistą i dobrą znajomością angielskiego.
- Uczniowie byli bardzo przyjemni, kulturalni i dobrze reprezentowali Toruń jak i Polskę. Możecie nie tylko być z nich zadowoleni, ale i dumni – tak wizytę młodzieży podsumował dr Edward Pałka, Polak na stałe mieszkający w Słowenii, inicjator partnerstwa Torunia i miejscowości Novo Mesto.
Młodzież podczas wyjazdu uczyła się wielu nowych rzeczy, m.in. sztuki dobierania win do potraw, flambirowania (podpalanie potraw), filetowania ryb.
Podczas trwających dwa tygodnie praktyk nie zabrakło również czasu na zwiedzanie najważniejszych atrakcji turystycznych Słowenii. Polscy uczniowie odwiedzili stolicę Ljubljanę, jezioro Bled z pięknym kościółkiem na wysepce, jedną z największych jaskiń w Europie - jaskinię Skoczjanska z rzeką płynącą po jej dnie oraz nadmorskie miasteczko Piran.