W ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (Program Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027) młodzież z „Gastronomika” realizowała projekty: „Portugalia - zagraniczne praktyki naszą inwestycją w przyszłość„ oraz „Praktyki zawodowe w Portugalii - nasza przyszłość jest w naszych rękach”.
Ogółem w projektach uczestniczyło 60 uczniów inowrocławskiej szkoły. Odbywali oni praktyki zawodowe w Faro w Portugalii. Jedna grupa w miesiącach maju i czerwcu, a druga od września do listopada br. Na południe Europy udali się uczniowie klas III i IV technikum, kształcący się w zawodach: technik hotelarz, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik stylista, technik fryzjer. Młodzież zdobywała zawodowe doświadczenie w restauracjach, hotelach, szwalniach i zakładach fryzjerskich.
Wyjazd do Portugalii był też okazją do uczestnictwa w wycieczkach do Lizbony, Sewilli, Lagos, Cabo SVicente. Uczniowie brali udział w lekcjach surfingu oraz w rejsach motorówką i katamaranem w celu obserwacji ptaków i zachodu słońca.
- Udział w unijnych projektach to szansa na podnoszenie przez uczniów i nauczycieli ich kompetencji. Dla uczniów to też okazja do poznania standardów obowiązujących w danych zawodach w innych krajach. Wyjazdy takie, to również motywacja do dalszej nauki i udziału w kolejnych szkoleniach, a nowe doświadczenia kulturowe i językowe pozwalają stać się bardziej atrakcyjnym na rynku pracy. Takie projekty to też fantastyczna promocja szkoły - mówił wicestarosta Henryk Procek.
Warto podkreślić, że uczestnicy otrzymali nie tylko certyfikaty ukończenia praktyk, ale także dokumenty Europass Mobilność, co zwiększy ich szanse na rynku pracy.
