W projekcie uczestniczyli obecni uczniowie klasy IIIb z CKZiU z profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Teraz podzielili się swoimi doświadczeniami i podsumowali pobyt na zagranicznych praktykach w Lipsku w sąsiednich Niemczech.
Projekt rozpoczęto już jesienią zeszłego roku. Po kilku miesiącach przygotowań ii realizacji specjalnego programu pod koniec roku szkolnego pojechali na praktyki do Lipska. Staż trwał cztery tygodnie i został zorganizowany przez organizację goszczącą - firmę Vitalis. Młodzież z gminy Więcbork odbywała staż w wielu firmach i zakładach w Lipsku i miejscowości Schkeuditz.
- Głównym celem stażu jest jest stworzenie uczniom możliwości poszerzenia umiejętności zawodowych w branży gastronomicznej, zwiększenie kompetencji językowych i społecznych. Uczestnicy mogli przyswajać wiedzę również z nowych technologii, obsługiwania nowoczesnego sprzętu, zapoznania się ze strukturą i organizacją pracy niemieckich zakładów gastronomicznych, bezpieczeństwa i higieny pracy - podsumowano. Na koniec otrzymali międzynarodowe certyfikaty.
ZOBACZ KONIECZNIE: Janusze Tuningu. Te auta szokują... [nowe zdjęcia]
Jako że nie samą pracą człowiek żyje, młodzież miała też możliwość zwiedzania i wyjazdów na wycieczki, m.in. do Drezna czy Berlina.
Erasmus plus to program Unii Europejskiej na rzecz kształcenia i szkolenia młodzieży. Opiekunkami w Więcborku były Ewa Tomaszewska oraz Agata Banaszkowska.