Sektory
Sektory
Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu, produkcja soków z owoców i warzyw, przetwórstwo mleka i wyrób serów, z wyłączeniem masła, produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych, wytwarzanie produktów przemiału zbóż, produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich.
Tym razem starać się o nie będą mogły małe i średnie przedsiębiorstwa.
Na przygotowanie wniosków właściciele firm przetwarzających produkty rolne mają niecałe dwa tygodnie. 23 kwietnia będą mogli złożyć je w kujawsko-pomorskim oddziale ARiMR w Toruniu. - Dokumenty przyjmiemy także od wyznaczonych przez przedsiębiorców pełnomocników - wyjaśnia Paweł Wojcieszak z biura prasowego agencji.
Unijną pomoc w ramach działania "Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej" mogą otrzymać zarówno małe, jak i średnie przedsiębiorstwa. - Te, które zatrudniają nie więcej niż 750 osób, a ich obroty nie przekraczają 200 mln euro, mogą liczyć na zwrot 25 proc. kosztów kwalifikowanych - dodaje Wojcieszak. Większe wsparcie - nawet 50 proc. - przysługuje mniejszym firmom lub grupom producentów rolnych. Agencja może wypłacić od 100 tys. zł aż do 20 mln zł.
Pieniądze przedsiębiorcy będą mogli wykorzystać m.in. na unowocześnienie swoich zakładów. - Mogą za nie kupić maszyny i urządzenia rolnicze, wybudować albo zmodernizować pomieszczenia produkcyjne lub administracyjne, wdrażać systemy zarządzania jakością - podpowiadają w ARiMR.
Ważne jednak, żeby firma, która postara się o dotację, działała w jednym z sektorów wyznaczonych w rozporządzeniu przez ministra rolnictwa.