https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga! GIS wykrył substancje alergenne w marynowanych pieczarkach

Eliza Stimler
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu substancji alergennej (dwutlenku siarki) w produkcie pn. „Pieczarki marynowane całe KRISTER”. Etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny w zbadanym produkcie stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg.

Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g
  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska
  • Numer partii: 1
  • Data minimalnej trwałości: 01.2020

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu.

Producent rozpoczął proces wycofywania od kontrahentów całego asortymentu (pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g) bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.

Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Smaki Kujaw i Pomorza 3

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska