
Są takie potrawy, które po połączeniu się w układzie pokarmowym zaburzają metabolizm, mogą hamować wchłanianie substancji, powodować wzdęcia, wydzielanie toksyn, fermentację lub procesy gnilne. Niektóre połączenia produktów na talerzu mogą być naprawdę szkodliwe dla naszego organizmu - pogarszać samopoczucie, powodować problemy żołądkowe, biegunki, zaparcia i inne dolegliwości.
Których produktów lepiej nie spożywać razem w jednym daniu? Jakich produktów nie łączyć, by nie zaszkodzić zdrowiu? Zobacz teraz w naszej galerii >>>>>

MIĘTA I NAPOJE GAZOWANE
Okazuje się, że nie powinno się łączyć mięty z napojami gazowanymi, ponieważ w efekcie tego połączenia w żołądku powstają toksyczne substancje, takie jak cyjanek.

PŁATKI ŚNIADANIOWE Z MLEKIEM I SOKIEM POMARAŃCZOWYM
Płatki śniadaniowe z ciepłym mlekiem, a do tego szklanka soku pomarańczowego - to częste połączenie śniadaniowe może być szkodliwe dla organizmu. Kwasy owocowe z soku pomarańczowego niszczą enzymy odpowiedzialne za trawienie skrobi w płatkach śniadaniowych. Natomiast kwaśne owoce, takie jak pomarańcze, mogą przekształcać mleko w ciężkostrawną substancję. Lepiej wypić sok owocowy 30 minut przed zjedzeniem płatków z mlekiem.

BANANY I MLEKO
Okazje się, że to popularne połączenie na przykład w koktajlach jest ciężkostrawne i może okazać się toksyczne, powoduje uczucie ciężkości w żołądku i spowalnia trawienie. Do koktajlu bananowego najlepiej wybrać bardzo dojrzałe owoce i wzbogacić napój przyprawami pobudzającymi trawienie, takimi jak gałka muszkatołowa czy kardamon.