
Niektóre warzywa i owoce nie powinny być razem przechowywane. Okazuje się, że te produkty spożywcze szybciej gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, gdy leżą blisko siebie.
Które warzywa i owoce nie powinny leżeć obok siebie? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

JABŁKA
Jabłka są prawdopodobnie jednym z największych producentów etylenu, więc lepiej trzymać je z dala od innych produktów! Jabłka wytrzymują trzy tygodnie w spiżarni, 4 do 6 tygodni w lodówce lub 8 miesięcy w zamrażarce. Jabłka najlepiej przechowywać same w misce na środku stołu.

BANANY
Etylen zawarty w bananie jest uwalniany z łodygi, więc można zachować świeżość bananów, owijając łodygi folią. Ponieważ produkcja etylenu przebiega szybko, ważne jest, aby banany miały niewielką ekspozycję na dwutlenek węgla, aby opóźnić uwalnianie etylenu. Aby banany nie dojrzewały podczas transportu, używa się specjalnych skrzynek lub dojrzewalni. Gdy banany osiągną idealną dojrzałość, przetrwają 3 dni w lodówce. Banany również wytrzymują w zamrażarce od 2 do 3 miesięcy.

MANGO
Chociaż produkcja etylenu w mango jest mniejsza w porównaniu z innymi owocami, nadal będzie dojrzewać w wyniku działania tego gazu. Mango można przechowywać w spiżarni od 3 do 5 dni lub do 1 tygodnia w lodówce. Można je również zamrozić na 6-8 miesięcy.