Te małe błędy związane z przechowywaniem produktów sprawiają, że wydzielany przez owoce i warzywa etylen może zniszczyć inne produkty w pobliżu. Które warzywa i owoce nie powinny leżeć obok siebie? Zobacz koniecznie w naszej galerii.
Przechowywanie owoców i warzyw w szufladzie, w lodówce czy w misce z na blacie jest bardzo powszechną praktyką. Jednak okazuje się, że istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie. Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez wiele owoców i warzyw, który stymuluje ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu!
Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen. Najlepszym sposobem jest przechowywanie produktów wytwarzających etylen na blacie a żywności wrażliwej na etylen - w lodówce. Jednak nie zawsze jest to możliwe i wygodne, zwłaszcza w przypadku ziemniaków i cebuli (które nie powinny być przechowywane razem!). Czasami nawet zamrażanie żywności jest najlepszą opcją.
***
- Stylowe mieszkanie Julii Kamińskiej. Tak mieszka serialowa "Brzydula" [zdjęcia]
- Oto najmniej toksyczne owoce i warzywa w sklepach spożywczych [lista]
- Ranking najbardziej atrakcyjnych znaków zodiaku. One są zmysłowe i namiętne
- Takich rzeczy nie trzymaj w portfelu. Zobacz koniecznie - one odpychają pieniądze
- Uważaj na takie połączenia warzyw i owoców. Zobacz - bo mogą tracić swoje właściwości
- Tym osobom przysługuje Dodatek Węglowy 2022. Takie są zasady uzyskania świadczenia
- Na takie przychodzące połączenia telefoniczne trzeba uważać [lista]
- Te znaki zodiaku potrafią manipulować - lista. Sprawdziła to dla nas Wróżka Roma
