
GRUSZKI
Podobnie jak mango, gruszki dojrzewają szybciej pod wpływem wyższych temperatur, ale w znacznie szybszym tempie. Jeśli chcemy wydłużyć czas dojrzewania gruszek, umieszczenie ich w chłodniejszym środowisku zmniejszy produkcję etylenu. Gruszki mogą przetrwać od 1 do 2 dni, gdy dojrzewają w spiżarni. W lodówce wytrzymają od 3 do 5 dni lub 2 miesiące w zamrażarce.

POMIDORY
Ponieważ produkcja etylenu przez pomidory odbywa się w umiarkowanym tempie, można je przechowywać w spiżarni do 7 dni po osiągnięciu dojrzałości. Jednakże, ponieważ narażenie na etylen może negatywnie wpłynąć na wiele innych owoców i warzyw, zdecydowanie zaleca się przechowywanie pomidorów samych w koszyku. Co zaskakujące, nie zaleca się przechowywania ich w lodówce, ponieważ może to wpłynąć na smak. Aby przetrwały dłużej, pomidory można przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące.

TRUSKAWKI
Większość owoców produkujących etyle dojrzewa zaraz po zerwaniu z drzewa. Truskawki natomiast są zazwyczaj zbierane, gdy są już w pełni dojrzałe. Przechowywanie ich poza lodówką nie byłoby najlepszą praktyką. Zamiast tego najlepiej odseparować truskawki od innych produktów spożywczych wytwarzających etylen oraz wrażliwych na etylen i umieścić je w lodówce, gdzie produkcja etylenu jest stłumiona. Truskawki wytrzymają od 2 do 3 dni w lodówce i do 8 do 12 miesięcy w zamrażarce.

MARCHEWKA
Po wystawieniu na działanie etylenu marchew zacznie nabierać gorzkiego smaku. Podczas gdy marchew wytrzyma do 2 do 3 tygodni w lodówce, po wystawieniu na działanie etylenu gorzki smak pojawi się po dwóch tygodniach. Marchewki można przechowywać w zamrażarce od 10 do 12 miesięcy.