Zorganizowały ją wspólnie Ośrodek Kultury Gminy Lipno i Szkoła Podstawowa w Maliszewie przy współpracy z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął wójt gminy. Po występach artystycznych uczniów przyszedł czas na błogosławieństwo potraw.
Ten zwyczaj przywędrował do naszego kraju z Europy Zachodniej około XII. wieku. Na ziemi dobrzyńskiej należało poświęcić wszystko to, co miało być spożyte w czasie wielkanocnego śniadania i dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. Nie mogło zabraknąć w nich baranka pieczonego z ciasta lub wyrabianego z masła, symbolizującego Chrystusa oraz malowanych jajek jako symbolu narodzenia miłości.
Chleb to symbol ciała Chrystusa, chrzan jego męki, kiełbasa kończącego się postu, a sól miała chronić od zepsucia. Gdy podzielono się jajkiem, przyszedł czas na degustację świątecznych smakołyków: bab, mazurków, białej kiełbasy, szynki, pasztetów. Nie zabrakło żurku, faszerowanych jajek, bigosu i ćwikły z chrzanem. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich pokazały, że tradycyjna kuchnia nie ma przed nimi tajemnic. Ponadto był kiermasz wyrobów rękodzielniczych.
Swoimi pracami pochwaliły się też panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lipnie. W międzyczasie prezentowała się Orkiestra Dęta z Brzeźna, prowadzona przez sołtysa Stanisława Jagielskiego.
Agro Pomorska - odcinek 55.
