Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Maliszewie już na sam widok świątecznych specjałów mogło zakręcić się w głowie! Stoły prezentowały się przepięknie. [zdjęcia]

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
W Szkole Podstawowej w Maliszewie (gm. Lipno) odbyła się VI edycja Gminnej Wystawy „Stoły wielkanocne na ziemi dobrzyńskiej”. Zorganizowały ją wspólnie Ośrodek Kultury Gminy Lipno i Szkoła Podstawowa w Maliszewie przy współpracy z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął wójt gminy. Po występach artystycznych uczniów przyszedł czas na błogosławieństwo potraw. Ten  zwyczaj  przywędrował do naszego kraju z Europy Zachodniej około XII. wieku. Na ziemi dobrzyńskiej należało poświęcić wszystko to, co miało być spożyte w czasie wielkanocnego śniadania i dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. Nie mogło zabraknąć w nich baranka pieczonego z ciasta lub wyrabianego z masła, symbolizującego Chrystusa oraz malowanych jajek jako symbolu narodzenia miłości. Chleb to symbol ciała Chrystusa, chrzan jego męki, kiełbasa kończącego się postu, a sól miała chronić od zepsucia. Gdy podzielono się jajkiem, przyszedł czas na degustację świątecznych smakołyków: bab, mazurków, białej kiełbasy, szynki, pasztetów. Nie zabrakło żurku, faszerowanych jajek, bigosu i ćwikły z chrzanem. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich pokazały, że tradycyjna kuchnia nie ma przed nimi tajemnic. Ponadto był kiermasz wyrobów rękodzielniczych. Swoimi pracami pochwaliły się też panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lipnie. W międzyczasie prezentowała się Orkiestra Dęta z Brzeźna, prowadzona przez sołtysa Stanisława Jagielskiego.Agro Pomorska - odcinek 55.
W Szkole Podstawowej w Maliszewie (gm. Lipno) odbyła się VI edycja Gminnej Wystawy „Stoły wielkanocne na ziemi dobrzyńskiej”. Zorganizowały ją wspólnie Ośrodek Kultury Gminy Lipno i Szkoła Podstawowa w Maliszewie przy współpracy z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął wójt gminy. Po występach artystycznych uczniów przyszedł czas na błogosławieństwo potraw. Ten zwyczaj przywędrował do naszego kraju z Europy Zachodniej około XII. wieku. Na ziemi dobrzyńskiej należało poświęcić wszystko to, co miało być spożyte w czasie wielkanocnego śniadania i dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. Nie mogło zabraknąć w nich baranka pieczonego z ciasta lub wyrabianego z masła, symbolizującego Chrystusa oraz malowanych jajek jako symbolu narodzenia miłości. Chleb to symbol ciała Chrystusa, chrzan jego męki, kiełbasa kończącego się postu, a sól miała chronić od zepsucia. Gdy podzielono się jajkiem, przyszedł czas na degustację świątecznych smakołyków: bab, mazurków, białej kiełbasy, szynki, pasztetów. Nie zabrakło żurku, faszerowanych jajek, bigosu i ćwikły z chrzanem. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich pokazały, że tradycyjna kuchnia nie ma przed nimi tajemnic. Ponadto był kiermasz wyrobów rękodzielniczych. Swoimi pracami pochwaliły się też panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lipnie. W międzyczasie prezentowała się Orkiestra Dęta z Brzeźna, prowadzona przez sołtysa Stanisława Jagielskiego.Agro Pomorska - odcinek 55. Małgorzata Chojnicka
W Szkole Podstawowej w Maliszewie odbyła się VI edycja Gminnej Wystawy „Stoły wielkanocne na ziemi dobrzyńskiej”.

Zorganizowały ją wspólnie Ośrodek Kultury Gminy Lipno i Szkoła Podstawowa w Maliszewie przy współpracy z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich. Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objął wójt gminy. Po występach artystycznych uczniów przyszedł czas na błogosławieństwo potraw.

Ten zwyczaj przywędrował do naszego kraju z Europy Zachodniej około XII. wieku. Na ziemi dobrzyńskiej należało poświęcić wszystko to, co miało być spożyte w czasie wielkanocnego śniadania i dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem. Nie mogło zabraknąć w nich baranka pieczonego z ciasta lub wyrabianego z masła, symbolizującego Chrystusa oraz malowanych jajek jako symbolu narodzenia miłości.

Chleb to symbol ciała Chrystusa, chrzan jego męki, kiełbasa kończącego się postu, a sól miała chronić od zepsucia. Gdy podzielono się jajkiem, przyszedł czas na degustację świątecznych smakołyków: bab, mazurków, białej kiełbasy, szynki, pasztetów. Nie zabrakło żurku, faszerowanych jajek, bigosu i ćwikły z chrzanem. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich pokazały, że tradycyjna kuchnia nie ma przed nimi tajemnic. Ponadto był kiermasz wyrobów rękodzielniczych.

Swoimi pracami pochwaliły się też panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Lipnie. W międzyczasie prezentowała się Orkiestra Dęta z Brzeźna, prowadzona przez sołtysa Stanisława Jagielskiego.

Agro Pomorska - odcinek 55.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska