Temat przewodni tegorocznej imprezy: „Europejskie źródła białka, w tym śruta rzepakowa jako alternatywa dla importu soi”. A właśnie śruta rzepakowa jest cennym źródłem białka paszowego o stabilnej jakości - przekonują producenci rzepaku.
O sytuacji na rynku będzie mowa podczas międzynarodowej debaty z udziałem przedstawicieli europejskich związków producentów roślin oleistych, wielu rolników i ekspertów. Przed rokiem podczas tej imprezy ogromnym zainteresowaniem rolników cieszyła się m.in. prezentacja upraw rzepaku w Mi-nikowie oraz w Chrząstowie. - Nie zabraknie jej także w tym roku - zapewnia Adam Piszczek.
I dodaje, że przed rokiem na poletkach w Minikowie zaprezentowano ponad 20 odmian, tym razem jest ich więcej - 34. Na terenie stacji w Chrząstowie poletek jest jeszcze więcej.
Przed rokiem rolników oglądających uprawy, rozmawiających z przedstawicielami firm zajmujących się ochroną roślin, nie zraziła nawet burza. - Tej wiosny pogoda rolników nie rozpieszcza - dodaje doradca. - Jest tak zimno, że nie ma sensu wykonywanie oprysków na szkodniki, bo nie byłyby one skuteczne. Jedyne pocieszenie, że przy takiej pogodzie słodyszek jeszcze „śpi”.
Impreza rozpocznie się o godz. 10. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja, e-mail: [email protected].