MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Polsce można uprawiać arbuzy. Odmiany już dostępne w sprzedaży. Ile kosztuje kilogram?

Katarzyna Zawada
Potrzebujesz ochłody w upalne dni? Sięgnij po arbuza.
Potrzebujesz ochłody w upalne dni? Sięgnij po arbuza. pixabay.com/stevepb
Arbuzy kojarzą się z krajami egzotycznymi, ze względu na zmieniające się warunki klimatyczne można je jednak uprawiać w Polsce. Pierwsze odmiany są już gotowe do spożycia. Można je kupić m.in. w marketach i od lokalnych rolników.

Spis treści

Nietrudno rozpoznać arbuza. Ma grubą zieloną skórę i soczysty czerwony miąższ. W większości posiada pestki, można jednak wyhodować odmiany bezpestkowe. W formie importowanej dostępny jest przez cały rok, w okresie letnim polscy plantatorzy oferują swoje.

Walory odżywcze arbuza

Pod względem rolniczym arbuz powinien być zaliczany do warzyw dyniowatych, przyjęło się jednak, że ze względu na smak jest owocem. Dlaczego warto po niego sięgać?

Miąższ arbuza nawadnia, dostarcza potasu oraz witaminy C, która zwiększa efektywność wchłaniania żelaza z pożywienia. Warto dodawać go do pokarmów, które zawierają żelazo, czyli łączyć go w koktajlu ze szpinakiem lub dodać do owsianki, informuje Strona Zdrowia.

Ma mało kalorii, nie posiada tłuszczu i cholesterolu. W uprawie nie trzeba doświadczenia, wystarczy pilnować kilku zasad i terminów. Polskie arbuzy są zazwyczaj mniejsze, niż te sprowadzane z ciepłych krajów.

Cena arbuza, tyle za kilogram

Wybieranie krajowych warzyw i owoców jest częścią strategii od pola do stołu. Produkty od lokalnych rolników nie muszą przebywać długiej drogi, są mniej podatne na zepsucie. Z roku na rok popyt na polskie arbuzy zwiększa się. Ciemnozielone kule można dostać w sklepach, na straganach lub kupić bezpośrednio od producenta.

Małe arbuzy dostępne są m.in. w Lidlu, uprawia się je na południowym Mazowszu. Na półki trafiają specjalne odmiany, przystosowane do naszego klimatu. Ich zaletą jest to, że są zbierane, gdy dojrzeją i nie wymagają transportu przez pół Europy. Można je obecnie kupić w promocji – 2,79 zł/kg, przed obniżką – 4,99 zł/kg. Dla porównania w innej sieci arbuz hiszpański kosztuje 5,99 zł/kg.

Letni przysmak można też kupić bezpośrednio od rolnika, często taniej. Nie brakuje ofert. Oto kilka z nich:

  • Kujawsko-Pomorskie. Arbuz polski prosto z pola, waga od 7 kg do 11 kg, cena 2 zł za kilogram.
  • Wielkopolskie. Sprzedam arbuzy z własnej uprawy. Duże, słodkie, bez wspomagaczy. 3 zł/kg.
  • Mazowieckie. Sprzedam arbuzy polskie z własnej plantacji, od 5 do 10 kg, 2 zł/kg.
  • Mazowieckie. Arbuzy hurtowo lub na sztuki, 2 zł/kg.
  • Lubelskie. Sprzedam arbuzy z własnej plantacji, mix odmian. Cena 2 zł/kg. Czerwone lub żółte w środku.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska