
Filiżanka kawy z mlekiem to dla wielu poranny rytuał, bez którego trudno jest rozpocząć dzień. Okazuje się, że ten sposób przygotowywania i spożywania kawy może przynieść niesamowite korzyści naszemu zdrowiu. Naukowcy z Danii wykazali, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny. W taki sposób kawa możne nas chronić przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami - zobacz w naszej galerii.

Komórki odpornościowe człowieka traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów pochodzących z kawy z mlekiem były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano same polifenole, a więc związki wyizolowane z ziaren kawy.

„Wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocnione. W związku z tym można założyć, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ in vivo, czyli na żywych ludzi. Będziemy oczywiście dalej badać ten efekt; na razie na innych zwierzętach, a w przyszłości, o ile uda nam się zebrać potrzebne fundusze, także na człowieku” - mówi prof. Marianne Nissen Lund, główna autorka badania.

Na razie, aby zbadać przeciwzapalne działanie połączenia polifenoli z białkami, naukowcy wykorzystali model sztucznego zapalenia w hodowlach komórek odpornościowych. Niektóre komórki traktowali różnymi dawkami polifenoli, inne polifenolami, które zareagowały z aminokwasem. Komórki kontrolne komórki nie otrzymały nic.
Szybko zaobserwowano, że komórki traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż te, którym podano wyłącznie polifenole.