Nie od dziś wiadomo, że kawa to bogate źródło przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Substancje te bardzo korzystnie oddziałują na nasz organizm, przede wszystkim wykazują właściwości przeciwzapalne i pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie.
Co się jednak dzieje, gdy polifenole wchodzą w reakcję z innymi cząsteczkami np. białkami? Postanowili to sprawdzić naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach w Kopenhadze. Zbadali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami występującymi w mleku krowim. Wynik bardzo zaskakuje!
W taki sposób kawa z mlekiem może działać przeciwzapalnie. Zaskakujące odkrycie naukowców
Badanie opublikowane na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazuje, że połączenie białek z mleka i przeciwutleniaczy z ziaren kawy podwaja efekt przeciwzapalny na komórki odpornościowe człowieka! W taki sposób kawa możne nas chronić przed wirusami, bakteriami i innymi patogenami - zobacz w naszej galerii.
źródło: PAP
