
JOGURTOWE MARYNATY DO MIĘS
Jogurt zmiękcza i wzmacnia smak mięsa, takiego jak kurczak, wieprzowina i wołowina, dzięki czemu jest idealną bazą do marynaty. Przygotowanie marynaty na bazie jogurtu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć filiżankę jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy z oliwek, 2 łyżeczkami ulubionych suszonych ziół oraz solą i pieprzem do smaku.

JOGURT W ZDROWSZEJ WERSJI BABECZEK
Niektóre przepisy na babeczki wymagają ogromnych ilości kwaśnej śmietany. Zamiast tego można użyć greckiego jogurtu, aby dodać kremowej konsystencji w każdym kęsie.

JOGURT DO ZABIELANIA ZUPY
Tradycyjnie przyrządzane kremowe zupy, takie jak krem z pieczarek czy krem z brokułów, są szybkie i smaczne, ale są też kaloryczne i mogą stanąć na drodze do osiągnięcia celów związanych z odchudzaniem. Oszczędzaj kalorie i tłuszcz, używając greckiego jogurtu, aby zabielić i zagęścić zupę.

JOGURT ZAMIAST LUKRU
Chociaż lukier nie jest do końca "zdrowy", można przygotować mniej tuczącą wersję z wykorzystaniem greckiego jogurtu. Użyty zamiast kremu lub serka śmietankowego pomoże zredukować tony kalorii i tłuszczu ze standardowych przepisów. Aby przygotować porcję, wystarczy połączyć szklankę zwykłego greckiego jogurtu, łyżkę ekstraktu waniliowego i ⅓ do ½ szklanki przesianego cukru pudru w dużej misce. (w zależności od tego, jak słodki ma być lukier.) Następnie należy ubić składniki razem, aż trochę zgęstnieją i włożyć do lodówki na około 30 minut. Lukrem można udekorować ciasteczka, babeczki lub ciasta.