
Pieprz czy to czarny, czy to biały używamy niemalże wszyscy. Mało kto jednak wie, jakie właściwości i zagrożenia niesie za sobą spożywanie pieprzu. Możecie je jednak poznać klikając już w kolejne zdjęcia.

Jaki pieprz jest najzdrowszy?
Jednym z najważniejszych pytań, jakie zadaje się w kontekście zdrowia i pieprzu jest, który z jego rodzajów jest najcenniejszy? Odpowiedź może zaskoczyć, ponieważ jednym z najcenniejszych rodzajów pieprzu jest najczęściej przez nas używany, czyli czarny. Równie dobry jest także pieprz cayenne.

Pieprz, a problemy trawienne
Nim przejdziemy stricte to problemów, które mogą wynikać ze spożywania pieprzu warto dowiedzieć się, w jakich dolegliwościach może on być pomocny. Jednym z cenniejszych efektów jest zwiększona produkcja kwasów trawiennych, które mogą pomagać w walce z zaparciami czy biegunkami.

Niepożądana zgaga po spożyciu pieprzu
Wzmożona produkcja kwasów trawiennych, jest pozytywnym efektem dla osób mających problemy z trawieniem. Jednak będzie to bardzo zła wiadomość dla tych, którzy zmagają się z nawracającą zgagą.