https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W tych sytuacjach musisz uważać na pieprz. Spożywanie go może być wtedy niewskazane!

Pieprz czy to czarny, czy to biały używamy niemalże wszyscy. Mało kto jednak wie, jakie właściwości i zagrożenia niesie za sobą spożywanie pieprzu. Możecie je jednak poznać klikając już w kolejne zdjęcia.
Pieprz czy to czarny, czy to biały używamy niemalże wszyscy. Mało kto jednak wie, jakie właściwości i zagrożenia niesie za sobą spożywanie pieprzu. Możecie je jednak poznać klikając już w kolejne zdjęcia. Pixabay
Pieprz zna dosłownie każdy. Jestem przekonany, że zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie bez niego życia. Nic w tym dziwnego, ponieważ przyprawa ta dobrze użyta znacząco poprawia walory smakowe potrawy, do której jest dodana.

Podstawowym pieprzem, który wykorzystujemy w naszej kuchni jest ten czarny, jednak warto zauważyć, że przyprawa ta ma bardzo dużo zupełnie inaczej smakujących odmian, jak chociażby pieprz biały, zielony czy czerwony.

Pieprz - skarbnica pozytywnych właściwości

Chociaż istnieje wiele odmian pieprzu, które różnią się od siebie smakiem, to cechą charakterystyczną jest pikantność, dzięki której zyskał on rozpoznawalność i prestiż na całym świecie. Jednak pomimo faktu, że ostrość ta może poprawić smak naszego dania, może równocześnie pomóc naszemu zdrowiu, jak i mu zaszkodzić.

Dlatego też wykorzystując tę przyprawę w kuchni, warto wiedzieć na co może wpływać korzystnie, a dla jakich osób może stać się ogromną pułapką. Oczywiście w większości przypadków zdecydowanie więcej jest korzyści ze spożywania pieprzu, jednak warto wiedzieć, z czym wiąże się spożywanie tej przyprawy. Te i inne informacje znajdziecie już w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska