Podstawowym pieprzem, który wykorzystujemy w naszej kuchni jest ten czarny, jednak warto zauważyć, że przyprawa ta ma bardzo dużo zupełnie inaczej smakujących odmian, jak chociażby pieprz biały, zielony czy czerwony.
Pieprz - skarbnica pozytywnych właściwości
Chociaż istnieje wiele odmian pieprzu, które różnią się od siebie smakiem, to cechą charakterystyczną jest pikantność, dzięki której zyskał on rozpoznawalność i prestiż na całym świecie. Jednak pomimo faktu, że ostrość ta może poprawić smak naszego dania, może równocześnie pomóc naszemu zdrowiu, jak i mu zaszkodzić.
Dlatego też wykorzystując tę przyprawę w kuchni, warto wiedzieć na co może wpływać korzystnie, a dla jakich osób może stać się ogromną pułapką. Oczywiście w większości przypadków zdecydowanie więcej jest korzyści ze spożywania pieprzu, jednak warto wiedzieć, z czym wiąże się spożywanie tej przyprawy. Te i inne informacje znajdziecie już w poniższej galerii.
