
Szpinak
Szpinak i szczaw są źródłem szczawianów, które mogą zaburzać pracę serca, wchłanianie minerałów, a także powodować niedobory witamin. W niektórych przepisach pojawia się surowy szpinak, zjedzony w niewielkich ilościach nie powinien szkodzić, zaleca się jednak gotowanie liści. Zwłaszcza że w tej wersji mają więcej wapnia i żelaza, niż w pierwotnie.

Dojrzały pomidor - tak, niedojrzały - nie
Pomidory są elementem wielu kuchni, nie tylko włoskiej czy polskiej. Nadają się do makaronu, zapiekanek, przetworów i sałatek. Wybornie smakują też pokrojone w plastry na kanapkę. Kupując jednak warzywo, warto zwrócić uwagę na to, czy jest dojrzałe. Niedojrzałe egzemplarze o zielonym zabarwieniu mają w sobie tomatynę, a ta prowadzi do kolek i bólu brzucha.

Jak to jest z tą dynią?
Ogólnie nie powinno się jeść dyni na surowo – zawiera substancje antyodżywcze. Większość jest twarda i ciężko nawet pokusić się o spożycie jej w takiej formie. Ugotowana smakuje lepiej, wzrasta też ilość zawartych w niej witamin i błonnika. Co ciekawe, są jednak odmiany dyń, których można spróbować w pierwotnej wersji. Bezpieczne są np. piżmowa i Muscat de Provence, mają słodki smak i miękki miąższ.