
Spożycie niektórych warzyw bez obróbki cieplnej może zaszkodzić zdrowiu.

Ziemniaki
Polska ziemniakami stoi, uwielbiamy je w postaci frytek, zapiekanki lub purée dodanego do obiadu. Każda forma jest jednak poddana obróbce cieplnej, ziemniaków nie je się na surowo. Surowe bulwy zawierają solaninę, wybór takiej formy skutkuje boleściami, gorączką i problemami trawiennymi. Najwięcej związku mają niedojrzałe okazy, charakteryzują się zielonkawą powłoką pod skórką, warto więc zwrócić uwagę na to, co kupujemy.

Bakłażan
Bakłażan może smakować wybornie, o ile wcześniej poddamy go np. grillowaniu. Surowy, podobnie jak ziemniaki, zawiera solaninę i może powodować problemy trawienne i objawy podobne do grypy. Dodatkowo ma twardą skórkę i gorzkie wnętrze, nie sprzyja to kubkom smakowym.

Rośliny strączkowe
Strączki mogą być świetnym zamiennikiem mięsa, trzeba jednak mieć na uwadze, że nie jemy surowej fasoli czy soczewicy. Nie dość, że są ciężkostrawne, zawierają też substancje antyodżywcze, które wpływają niekorzystnie na proces trawienia. Od lat zaleca się, aby przed gotowaniem wybranych roślin strączkowych, wcześniej dobrze je wymoczyć.