W trzech stadach kur niosek Inspekcja Weterynaryjna wykryła obecność bakterii Salmonella enteritidis. Chodzi o partie, oznaczone numerami:
- 3PL30221321,
- 3PL30221304,
- 3PL30221320.
- Kroki podjęte przez organy Inspekcji Weterynaryjnej są zgodne z obowiązującymi przepisami i procedurami oraz podyktowane są zapewnieniem ochrony zdrowia konsumentów i bezpieczeństwa oraz jakości produktów spożywczych - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Zobacz koniecznie: Biedronka wycofuje jaja ze sprzedaży. To dwie partie jajek, które zawierają bakterie salmonelli
Po ostrzeżeniach GIS zdecydował o wycofaniu tych partii ze sprzedaży. Jajka pochodzą z fermy drobiu Woźniak Sp. z o.o. z Rawicza. W sklepach znajdują się pod nazwą "Ale jaja kl. M" oraz "Ale jaja kl. L".
Główny Lekarz Weterynarii prosi wszystkich o ostrożność. Gdyby wystąpiły objawy zatrucia należy niezwłocznie zgłosić się do lekarze. Ponadto należy przypomnieć, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie) gwarantuje unieszkodliwienie bakterii Salmonella.