Seminaria organizuje Euro Info Centre działające przy Toruńskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.
Ważne CE
Pierwsze z nich, pt. "Oznaczenia CE warunkiem wprowadzenia wyrobów na rynek Unii Europejskiej" odbędzie się 20 marca w siedzibie TARR, przy ul. Kopernika 4 w Toruniu.
Celem seminarium jest zapoznanie przedsiębiorców z europejskim systemem dopuszczania na rynek produktów przemysłowych, opartym na oznaczeniu CE, który wkrótce będzie wprowadzony również w Polsce.
W Unii Europejskiej obowiązuje obecnie ponad 20 dyrektyw tzw. "Nowego podejścia" do harmonizacji przepisów technicznych. Dyrektywy te, stopniowo wprowadzane są do polskiego prawa w postaci rozporządzeń wykonawczych do ustawy o ocenie zgodności lub oddzielnych ustaw. Większość tych nowych przepisów wejdzie w życie w dniu wstąpienia Polski do UE.
Seminarium poprowadzi Anna Hutyra z Centrum Euro Info w Gdańsku, która od lat zajmuje się tą tematyką i doradza firmom, jakie wymagania należy spełnić, aby móc oznaczać wyrób znakiem CE.
Bezpieczna żywność
Z kolei 21 marca, w siedzibie TARR, odbędzie się seminarium pt. "HACCP - system zapewniania bezpieczeństwa żywności". System HACCP służy zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas jej produkcji i dystrybucji. W UE wszystkie firmy z branży spożywczej zobowiązane są do jego wdrożenia. Po wstąpieniu naszego kraju do Wspólnoty obowiązek ten obejmie również nasze rodzime przedsiębiorstwa i to bez względu na ich wielkość i rodzaj działalności - produkcja, dystrybucja, handel.
Celem seminarium jest zaprezentowanie podstawowych zasad i etapów funkcjonowania systemu HACCP. Uczestnicy seminarium dowiedzą się też, od kiedy system ten będzie obowiązywał w Polsce.
Szczegółowe informacje na temat obydwu seminariów można uzyskać pod numerem telefonu (56) 622-28-99.
