
Domowy majonez
Domowy majonez smakuje lepiej niż kupny. Przygotowanie wcale nie jest trudne.

Użyj blendera lub pałki do ciast
- Majonez można wykonać przy pomocy blendera w wysokim wąskim naczyniu lub metodą tradycyjną przy pomocy łyżki i pałki do ciasta – przekazują nam członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Czołówku.

Majonez jak z dawnych lat
2 żółtka wkładamy do miseczki i ucieramy, dodajemy łyżkę cukru pudru, szczyptę soli, łyżkę musztardy, łyżkę wody i sok z cytryny. Gdy masa zacznie gęstnieć po ucieraniu, dodajemy cieniutkim strumieniem 200 ml oleju - nie przerywając miarowych ruchów. Tak zrobiony majonez jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Szybki majonez. Tym sposobem też się uda!
Istnieje także przepis na szybki majonez, który nie wymaga od nas ucierania. 2 żółtka, łyżeczkę musztardy, 100 ml oleju oraz sól i pieprz należy zamknąć w małym słoiczku. Następnie wystarczy energicznie potrząsać naczyniem, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.