Święta wielkanocne bez kiełbaski z chrzanem, szynki z ćwikłą i jaj w majonezie? To się nie może udać. Potrawy, wzbogacone dodatkami, stanowią element tradycji na polskim stole. Można je kupić w sklepie, ale dużo lepiej wykonać je samemu. Jak zrobić domowy majonez, chrzan i ćwikłę? Zobacz, jakie patenty mają gospodynie z kół wiejskich.
Idealny majonez na święta. Domowy przepis, utrzyj go sam
Przygotowanie majonezu wcale nie jest trudne. Wystarczą odpowiednie produkty i konsekwencja w ucieraniu. A smak jest nie podrobienia, niewątpliwie podrasuje każdą sałatkę i ugotowane jajka.
- Majonez można wykonać przy pomocy blendera w wysokim wąskim naczyniu lub metodą tradycyjną przy pomocy łyżki i pałki do ciasta – przekazują nam członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Czołówku.
Z podanego przepisu wyjdzie ok. 380 g majonezu. Składniki powinni być w temperaturze pokojowej.
Do wykonania potrzebujesz:
- 2 średniej wielkości żółtka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 200 ml oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Jak mówią nam gospodynie z Czołówka, żółtka wkładamy do miseczki i ucieramy, dodajemy cukier, szczyptę soli, musztardę, wodę i sok z cytryny. Gdy masa zacznie gęstnieć po ucieraniu, dodajemy cieniutkim strumieniem olej — nie przerywając miarowych ruchów. Tak zrobiony majonez jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Szybki majonez na Wielkanoc 2022. Alternatywa dla klasyki
Istnieje także przepis na szybki majonez, który nie wymaga od nas ucierania. Gospodynie z KGW Jacków zalecają, aby 2 żółtka, łyżeczkę musztardy, 100 ml oleju oraz sól i pieprz zamknąć w małym słoiczku. Następnie wystarczy energicznie potrząsać naczyniem, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Chrzan i ćwikła obowiązkowe. Jak przyrządzić je w domowych warunkach?
Chrzan na święta kojarzy się z koszyczkiem wielkanocnym. Jako dodatek ląduje wśród jajek, wędliny i chleba. Symbolizuje krzepę i sprawność fizyczną. Na stole najczęściej sięgamy po niego, aby doprawić mięso, kanapki lub żurek. Z kolei ćwikła, choć nie zanosimy jej święcić do kościoła, jest nieodłącznym elementem świątecznego śniadania. Podana obok chrzanu komponuje się z wieloma potrawami. Najlepsza, według gospodyń, to ta z buraków pieczonych. Podkreśli smak mięsa i wędlin.
Zobacz najlepsze przepisy na domowy majonez, chrzan i ćwikłę:
