Do udziału w konkursie organizatorzy zaprosili stowarzyszenia i koła gospodyń z całego powiatu gnieźnieńskiego. Główny cel konkursu to promocja regionalnej kuchni oraz zebranie przepisów, które w przyszłości będą opublikowane. Gotujący muszą wziąć udział dwóch etapach konkursu. Pierwszy odbywa się w gminach. Eliminacje trzemeszeńskie zorganizowano w świetlicy w Kruchowie.
Te panie odważyły się gotować
Choć w gminie działa 16 kół gospodyń, w kuchennym pojedynku zmierzyły się tylko dwa koła. Kruchowo reprezentowały Wanda Baran i Alicja Michalska. Zaś Ławki - Barbara Brzewińska, Wanda Knast, Ewa Suchta oraz Mariola Jurgońska. Panie z Kruchowa przyrządziły żeberka z dzika, polędwicę z warzywami oraz jabłecznik. A ich rywalki: roladę z piersi indyka oraz ciasto o nazwie "kukułka". Potrawy oceniło jury, w którym zasiedli: wiceburmistrz Dariusz Jankowski, Irena Radke przewodnicząca Gminnej Rady Kobiet oraz Edyta Kubiak z ratusza. Po ocenie sposobu podania oraz posmakowaniu potraw jury wyróżniło żeberka z dzika i roladę z indyka oraz jabłecznik. Zapadła także decyzja, że w drugim etapie konkursu gminę reprezentować będzie drużyna złożona z przedstawicielek obu kół.
Teraz będą gotować na żywo
16 lipca panie będą gotować w ogrodach hotelu "Adalbertus" w Gnieźnie. Każda drużyna będzie musiała przygotować trzy rodzaje ciast, danie, które jest specjalnością drużyny oraz stoisko promocyjne. Ponadto odbędzie się konkurs gotowania na żywo. Najlepsze potrawy otrzymają certyfikat i trafią do menu sieci restauracji "Pietrak". Laureat konkursu będzie reprezentować powiat gnieźnieński na wrześniowym Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej. Dodajmy, że pomysłodawcą konkursu jest Piotr Gruszczyński, który przyzna najlepszej drużynie "Złotą Łyżkę".
Czytaj e-wydanie »