MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Selim i Zeynep wyznają, że są sobie bliscy!

Selim i Zeynep wyznają, że są sobie bliscy!

Nowy prezes częstochowskiego Exact Systems. Właściciele odchodzą z zarządu

Nowy prezes częstochowskiego Exact Systems. Właściciele odchodzą z zarządu

Polecamy

Skasowałeś zdjęcia z telefonu. Czy aby na pewno?

Skasowałeś zdjęcia z telefonu. Czy aby na pewno?

Astrofestiwal 2024. W Inowrocławiu będzie można poczuć się jak w kosmosie

Astrofestiwal 2024. W Inowrocławiu będzie można poczuć się jak w kosmosie

W sobotę finał II Konkursu Instrumentalnego im. Andrzeja Szwalbego

NASZ PATRONAT
W sobotę finał II Konkursu Instrumentalnego im. Andrzeja Szwalbego