Przez ostatnie lata Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Włocławku korzystał z usług firmy Impel, która zajmowała się między innymi cateringiem. Firma ta przygotowywała posiłki dla pacjentów szpitala, ale też innych firm.
Jeśli chodzi o śniadania, obiady i kolacje, serwowane w szpitalu, to od czasu do czasu były one krytykowane przez pacjentów. Chodziło zarówno o ilość, jak i o jakość jedzenia. Zastrzeżenia do żywienia pacjentów miały też ostatnio także instytucje zewnętrzne takie jak Sanepid czy Instytut Żywności i Żywienia.
Posiłki w szpitalach: spleśniały chleb, breja mięsna... Co j...
W tej sytuacji dyrekcja Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Włocławku zdecydowała o nieprzedłużeniu umowy z firmą cateringową. Od 1 września szpitalna kuchnia będzie przygotowywać posiłki tylko dla pacjentów. Wkład do kotła ma być zwiększony, co powinno sprawić, że posiłki będą lepsze, obfitsze i bardziej urozmaicone.
Pracownicy zatrudnieni przez firmę Impel, staną się pracownikami szpitala od 1 września. - Zaproponowaliśmy takie same warunki, na jakich byli dotychczas zatrudnieni - mówi Krzysztof Szczepański, zastępca dyrektora lecznicy. - To znaczy, jeśli ktoś miał umowę o pracę na czas nieokreślony w Impelu, to u nas też będzie miał umowę na czas nieokreślony.
Jak powiedział nam dyrektor Szczepański, propozycję pracy w szpitalnej kuchni otrzymali wszyscy zatrudnieni w Impelu, którzy dotychczas zajmowali się przygotowywaniem posiłków.
Info z Polski - 17 sierpnia 2017 roku.