
Pobudzenie układu trawiennego
Imbir ponadto pobudza cały układ trawienny - zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, żółci i śliny, przez co ułatwia trawinie pokarmów i oczyszczanie organizmu z toksyn.

Flawonoidy w cytrynie
Zawarte w cytrynie flawonoidy wpływają korzystnie na procesy trawienne, a błonnik i pektyny zapewniają uczucie sytości. Terpeny pobudzają wytwarzanie śliny. Rośnie wówczas produkcja enzymów trawiennych.

Lepsze wchłanianie cukrów
Duża ilość składników o charakterze kwasowym spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia, obniża indeks glikemiczny, co w konsekwencji sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała.

Detoksykacja
Zarówno imbir, jak i cytryna pobudzają procesy metaboliczne, przez co przyspieszają przemianę materii, a do tego usuwają toksyny z organizmu.