
Imbir i cytryna wspomagają odchudzanie
Jak picie wody z cytryną i imbirem działa na organizm? Jak przygotować taki napój i jak go stosować, by osiągnąć najlepsze efekty? Zobacz teraz w galerii ►

Gingerol, zinferon i shogaol
Imbir - jeden ze składników tego napoju - jest źródłem związków fenolowych – gingerolu, zinferonu i shogaolu, które aktywują proces termogenezy odpowiedzialny za spalenie tłuszczów. Oznacza to, że gdy jemy imbir, nasz organizm spala więcej kalorii, co pomaga zrzucić nadmiarowe kilogramy.

Uczucie sytości
Związki fenolowe zawarte w imbirze stabilizują we krwi poziom hormonu o nazwie leptyna, który odpowiada za uczucie sytości. Dzięki temu szybciej mamy uczucie najedzenia, a zatem zjadamy mniej (pokarmu i kalorii).

Wspomaganie pracy jelit
Imbir działa korzystnie także na pracę jelit, łagodzi wzdęcia. Cytryna również przyspiesza perystaltykę jelit. Dlatego picie cytrynowo-imbirowego napoju rano bywa pomocne przy problemach z zaparciami. A brak zaparć i dobra praca jelit to lepsza kontrola nad masą ciała.