1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Wsypuję 2-3 łyżki do wody, a pisanki są żółte jak żonkile
Wybór naturalnych barwników jest szeroki i zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Do najpopularniejszych należą produkty takie jak cebula, buraki, szpinak czy kurkuma. Każdy z tych składników nadaje jajkom inny, unikalny kolor, co pozwala na stworzenie różnorodnych pisanek.
2 z 9

fot. pixabay
Łuski cebuli
Nadają złoto-brązowy kolor. Wystarczy włożyć jajka i łuski do zimnej wody i zagotować.
3 z 9

fot. pixabay
Kurkuma
Nadaje jajkom żółty kolor. Ugotowane jajka kładziemy do zimnej wody (1 litr) z trzema łyżeczkami kurkumy, 2 łyżkami soli i 2 łyżkami octu spirytusowego.
4 z 9

fot. pixabay
Buraki
Nadają różowo-fioletową barwę. Plastry buraków zalewamy litrem wody z dodatkiem kilku łyżek octu spirytusowego i dwóch łyżek soli. Całość należy zagotować.