Zalety naturalnych barwników do jajek
Zdobienie jajek to nieodłączny element świąt wielkanocnych. Wybierając naturalne barwniki, nie tylko dbamy o zdrowie, ale również o środowisko. Naturalne barwniki są ekologiczne i nie zawierają szkodliwych chemikaliów, które mogą przenikać do żywności.
Naturalne barwniki do jajek są również łatwo dostępne. Składniki do przygotowania ich większość osób znajdzie w swojej kuchni, co czyni je tańszym wyborem.
Jakich produktów użyć do barwienia jajek?
Wybór naturalnych barwników jest szeroki i zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Do najpopularniejszych należą produkty takie jak cebula, buraki, szpinak czy kurkuma. Każdy z tych składników nadaje jajkom inny, unikalny kolor, co pozwala na stworzenie różnorodnych pisanek.
Cebula jest doskonała do uzyskania ciepłych, brązowych odcieni. Wystarczy gotować jajka w wywarze z łupin cebuli, aby uzyskać piękny, głęboki kolor. Buraki z kolei nadają jajkom intensywny, różowy odcień.
Jak zrobić pisanki?
Przygotowanie naturalnych barwników jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości. Najpierw należy przygotować wywar z wybranego produktu, gotując go w wodzie przez kilkanaście minut. Następnie do wywaru dodajemy ocet, który pomaga utrwalić kolor na skorupkach jajek. Po przygotowaniu wywaru, zanurzamy w nim jajka i pozostawiamy na kilka godzin.
Warto dodać, że im dłużej jajka będą w wywarze, tym intensywniejszy będzie kolor.
Wsypuję 2-3 łyżki do wody i gotuję w niej jajka - są żółte jak żonkile
Oto najlepsze naturalne barwniki do jajek wielkanocnych. Tak uzyskasz idealnie żółty kolor jajek oraz inne odcienie:
