5 z 9

fot. pixabay
Czerwona kapusta jako składnik pisanek
Błękitną, głęboką barwę lub fioletową uzyskamy dzięki czerwonej kapuście. Pokrojoną kapustę wystarczy zalać wodą i gotować około pół godziny. Następnie dodajemy do wywaru kilka łyżek octu oraz odrobinę soli i wkładamy ugotowane wcześniej jajka.
6 z 9

fot. pixabay
Szpinak
Daje piękną zieloną barwę. Do ugotowanego wywaru z posiekanego szpinaku dodajemy ugotowane jajka, a następnie dwie łyżki octu.
7 z 9

fot. pixabay
Pietruszka, pokrzywa
Podobną, zieloną barwę uzyskamy za pomocą wywaru z pietruszki i pokrzywy.
8 z 9

fot. pixabay
Jagody, borówki
Postępujemy podobnie jak z czerwoną kapustą. Uzyskamy barwy od niebieskiego po fiolet.