Uczestnicy dowiedzieli się o tym, jak dawniej jadali Borowiacy, jakie były codzienne zajęcia domowe gospodyni, jak konserwowano i przechowywano żywność i o tym, że dawne gospodarstwa były samowystarczalne pod względem pożywienia. Przy omawianiu borowiackiej tradycji kulinarnej nie mogło obyć się bez degustacji. Był swojski chleb z masłem, powidłami malinowymi, z jagód i jeżyn, z miodem pszczelim, kawa żołędziowa i sok z jeżyn.
- Uczestnicy warsztatów sami przygotowali w formie prezentacji multimedialnej kilka biogramów zasłużonych dla regionu: rotmistrza Michałki, dra Kazimierza Karasiewicza, Józefa i Leona Janta Połczyńskich i Bartłomieja Nowodworskiego - mówi Maria Ollick, prezeska BTK. - Zajęcia zakończyły się edukacyjną zabawą z gwarą. Podczas prób tłumaczenia zwrotów i tekstów gwarowych było dużo śmiechu. Uczestnikom znane były niektóre zwroty, ponieważ w ich rodzinach używane są one jeszcze przez starsze pokolenie.
Z okazji zbliżającej się Jastry - Wielkanocy były również życzenia napisane gwarą. Zajęcia poprowadziły Urszula Rezmer, nauczycielka-bibliotekarka gimnazjum, Katarzyna Arabasz i Maria Ollick z Borowiackiego Towarzystwa Kultury.
Organizatorem projektu edukacyjnego jest Borowiackie Towarzystwo Kultury w Tucholi. Warsztaty prowadzone są w ramach konkursu na realizację zadania publicznego ogłoszonego przez gminę Tuchola.
Czytaj e-wydanie »