Laminowany
Blat laminowany jest tani, łatwy w czyszczeniu, odporny na środki chemiczne. Nie zostają na nim np. plamy po tłuszczu. Blat nie ściera się. Montaż też jest łatwy - wystarczy przyciąć i zamontować. Nie zmienia się pod wpływem temperatury, ale nie można na nim odstawiać garnków bezpośrednio zdjętych z kuchenki. Na laminacie widać zarysowania. Nie da się ich naprawić. Jeśli się stłucze, trzeba wymienić cały na nowy.
Drewniany
Na blacie drewnianym można bezpośrednio kroić. Drewno to jedyny materiał, na którym można to robić. Są… przyjemne w dotyku, bo ciepłe. Można je odnawiać: wystarczy przetrzeć papierem ściernym i polakierować. Wady drewnianego blatu? Lepiej nie stawiać na nim gorących naczyń, bo mogą zostać ślady. Drewno nie jest wodoodporne, więc trzeba je zabezpieczyć lakierem, który z drewna dosyć szybko się ściera.
Ceramiczny
Blat z ceramiki jest odporny na temperaturę i ścieranie. Uszkodzony można wymienić albo nawet skleić. Wśród modeli ceramicznych jest największy wybór. Minusy? Jeśli stukniemy mocniej, może pęknąć. W fugach często gromadzą się odpadki czy kurz. Trudno utrzymać go w czystości.
Czytaj również: Jakie grzechy popełniają osoby urządzające kuchnię
Kamienny
Można też kupić blat z kamienia naturalnego. Wolno na niego odstawiać gorące naczynia (jest ognioodporny), kroić czy wykonywać inne prace kuchenne. Jest nieprzesiąkliwy. Łatwo go utrzymać w czystości. Jest trwały. Delikatne rysy można usunąć - wystarczy je lekko wypolerować. Pamiętajmy jednak, że niektóre kamienie łatwo dostają przebarwień, np. od tłuszczu czy środków chemicznych. Jest zimny w dotyku (chyba, że jest to kamień syntetyczny). Przy montażu: z racji tego, że kamień jest twardy, sami go nie przytniemy.
Czytaj również: Nieprzemijalny urok kamienia
Metalowy
Blaty metalowe są odporne na wysoką temperaturę, można więc na nie odstawiać garnki i czajniki. Są wodoodporne. Łatwo się je myje. Nie wolno jednak na nich kroić, bo widać zarysowania. Aby nie pojawiła się rdza i przebarwienia, po myciu trzeba je przetrzeć szmatką, aż będzie suchy. Są niemile zimne w dotyku.
Czytaj e-wydanie »