Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wybieramy blat do kuchni

(pio)
Blaty ceramiczne są najpopularniejsze
Blaty ceramiczne są najpopularniejsze www.sxc.hu
Co bierzemy pod uwagę, kupując blat na szafkę kuchenną? Cenę, dopasowanie do wystroju kuchni, jego wytrzymałość, łatwość usuwania brudu czy montaż. Jaki blat więc wybrać?

Laminowany

Blat laminowany jest tani, łatwy w czyszczeniu, odporny na środki chemiczne. Nie zostają na nim np. plamy po tłuszczu. Blat nie ściera się. Montaż też jest łatwy - wystarczy przyciąć i zamontować. Nie zmienia się pod wpływem temperatury, ale nie można na nim odstawiać garnków bezpośrednio zdjętych z kuchenki. Na laminacie widać zarysowania. Nie da się ich naprawić. Jeśli się stłucze, trzeba wymienić cały na nowy.

Drewniany

Na blacie drewnianym można bezpośrednio kroić. Drewno to jedyny materiał, na którym można to robić. Są… przyjemne w dotyku, bo ciepłe. Można je odnawiać: wystarczy przetrzeć papierem ściernym i polakierować. Wady drewnianego blatu? Lepiej nie stawiać na nim gorących naczyń, bo mogą zostać ślady. Drewno nie jest wodoodporne, więc trzeba je zabezpieczyć lakierem, który z drewna dosyć szybko się ściera.

Ceramiczny

Blat z ceramiki jest odporny na temperaturę i ścieranie. Uszkodzony można wymienić albo nawet skleić. Wśród modeli ceramicznych jest największy wybór. Minusy? Jeśli stukniemy mocniej, może pęknąć. W fugach często gromadzą się odpadki czy kurz. Trudno utrzymać go w czystości.

Kamienny

Można też kupić blat z kamienia naturalnego. Wolno na niego odstawiać gorące naczynia (jest ognioodporny), kroić czy wykonywać inne prace kuchenne. Jest nieprzesiąkliwy. Łatwo go utrzymać w czystości. Jest trwały. Delikatne rysy można usunąć - wystarczy je lekko wypolerować. Pamiętajmy jednak, że niektóre kamienie łatwo dostają przebarwień, np. od tłuszczu czy środków chemicznych. Jest zimny w dotyku (chyba, że jest to kamień syntetyczny). Przy montażu: z racji tego, że kamień jest twardy, sami go nie przytniemy.

Metalowy

Blaty metalowe są odporne na wysoką temperaturę, można więc na nie odstawiać garnki i czajniki. Są wodoodporne. Łatwo się je myje. Nie wolno jednak na nich kroić, bo widać zarysowania. Aby nie pojawiła się rdza i przebarwienia, po myciu trzeba je przetrzeć szmatką, aż będzie suchy. Są niemile zimne w dotyku.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska