
BRUKSELKA POWODUJE WZDĘCIA I GAZY
BRUKSELKA
Brukselka to pożywne i aromatyczne warzywo, które niestety u niektórych osób może prowadzić do powstawania gazów. Podobnie jak w przypadku brokułów, kalafiora i kapusty, wynika to z przynależności brukselki do rodziny krzyżowych. Pewne triki kulinarne mogą mieć znaczący wpływ. Warto dodać do gotowania takie przyprawy, jak kminek lub kurkuma, które mogą wspomóc trawienie. Dodanie wyciśniętego soku z cytryny podczas gotowania może również pomóc w redukcji gazów.

FASOLA POWODUJE WZDĘCIA I GAZY
FASOLA
Fasola zawiera oligosacharydy - złożone cukry, które nie są łatwo rozkładane przez enzymy w układzie pokarmowym. Może to spowodować fermentację przez bakterie jelitowe i wytwarzanie gazu. Na szczęście właściwa metoda gotowania może znacznie zmniejszyć moc wytwarzania gazu przez fasolę. Aby zminimalizować gazy podczas spożywania tych pokarmów, pomocne może być namoczenie fasoli na noc przed gotowaniem. Pomoże to zmniejszyć zawartość oligosacharydów i ułatwi ich trawienie.

SOCZEWICA POWODUJE WZDĘCIA I GAZY
SOCZEWICA
Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych, nic więc dziwnego, że jest kolejnym głównym winowajcą gazów i wzdęć. Soczewica zawiera doskonałe źródło błonnika, a także jest bogata w FODMAP, rodzaj ulegających fermentacji węglowodanów, które mogą powodować nadmiar gazów i wzdęcia u osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Podobnie jak w przypadku fasoli, moczenie przez noc może stłumić wzdymające i gazotwórcze działanie soczewicy. Można również wybierać odmiany w puszkach, pamiętając, by je odcedzić i przepłukać przed spożyciem.

NASIONA POWODUJĄ WZDĘCIA I GAZY
NASIONA
Jednym z pokarmów, o którym ludzie często zapominają, że powoduje gaz, są nasiona, takie jak len lub chia. Przyczyną jest spora zawartość błonnika, którego organizm nie jest w stanie rozłożyć i strawić. Warto użyć mielonego chia lub siemienia lnianego.