
SER POWODUJE WZDĘCIA I GAZY
SER
Dla osób nietolerujących laktozę niektóre sery mają wystarczającą ilość tego cukru, aby powodować gazy i wzdęcia. Ale to nie znaczy, że trzeba całkowicie zrezygnować z sera! Według ekspertów, jest mało prawdopodobne, aby twarde sery o niższej zawartości laktozy, takie jak szwajcarski lub cheddar, powodowały te nieprzyjemne objawy.

BROKUŁY POWODUJĄ WZDĘCIA I GAZY
BROKUŁY
Jako członek rodziny roślin krzyżowych, brokuł obfituje w związki wywołujące gazy. Warzywa kapustne zawierają rafinozę, złożony cukier, który jest trudny do strawienia, co prowadzi do produkcji gazu. Brokuły są również bogate w błonnik, który może nasilać wzdęcia.
Brokuły są bardzo zdrowe, więc warto je jeść. Aby zaś zmniejszyć wstydliwe skutki uboczne, można je ugotować i spożywać w mniejszych porcjach.

KALAFIOR POWODUJE WZDĘCIA I GAZY
KALAFIOR
Kalafior to kolejna roślina krzyżowa powodująca wytwarzanie gazów ze względu na rafinozę. Łączenie kalafiora z innymi pokarmami, które są łatwiejsze do strawienia, może pomóc w powstrzymaniu gazów i wzdęć. Warto wypróbować pieczonego kalafiora z chudym mięsem, takim jak kurczak lub łosoś, lub połączyć go z lekkostrawnym białym ryżem.

KAPUSTA POWODUJE WZDĘCIA I GAZY
KAPUSTA
Kapusta to również roślina krzyżowa, która może wywołać niechciane gazy w przewodzie pokarmowym. Winna temu jest wysoka zawartość błonnika i rafinoza. Oprócz przegotowania przed jedzeniem, dokładne żucie może zminimalizować pojawienie się wzdęć i nadmiernych gazów. Eksperci podpowiadają, że dokładne żucie może pomóc zmniejszyć ilość powietrza połykanego podczas jedzenia, co z kolei może zmniejszyć wytwarzanie gazów.