
Nie tylko piekarze przekonują, że warto jeść pieczywo. Moda na dietę bezglutenową może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Nie słuchaj rad celebrytów, którzy ze swojej diety eliminują kolejne grupy produktów.
Jeśli masz wątpliwości, zasięgnij rady lekarza. Bo pieczywo to istotne źródło m.in. błonnika pokarmowego, który może sprzyjać utrzymaniu szczupłej sylwetki. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Wg danych GUS spożycie pieczywa systematycznie spada. Niektórzy rezygnują z chleba, ponieważ nie chcą przytyć.

– W rzeczywistości jednak chleb może pomagać w redukcji nadmiernej masy ciała i sprzyjać utrzymaniu szczupłej sylwetki – wyjaśniła Paulina Gąsiewska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert NCEŻ. – Nisko przetworzone produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego.

- Przykładowo, chleb żytni pełnoziarnisty zawiera ponad 9 g błonnika w 100 g, czyli blisko 30% zalecanego dziennego spożycia tego składnika - wyjaśniła Paulina Gąsiewska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert NCEŻ.