
Oczywiście i w przypadku pieczywa należy zachować się zdrowym rozsądkiem. Eksperci z z Instytutu Żywności i Żywienia zwracają uwagę, że trzeba zwracać uwagę na jakość pieczywa i jego skład, rodzaj użytej mąki: “(...)Jeśli szczupła sylwetka jest dla nas rzeczywiście ważna i chcemy czuć się zdrowo, zmieńmy nawyki żywieniowe i zamiast zwykłej pszennej bułki wybierzmy kromkę razowego chleba. (...)

Ważne, aby komponować pełnowartościowe posiłki. Np. na talerzu wegan codziennie powinny pojawiać się warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych oraz ich przetwory, orzechy, pestki, nasiona, a także różnorodne grube kasze, pełnoziarniste makarony i pieczywo. Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.

Więcej informacji na temat właściwego odżywiana, w tym pieczywa w diecie, znajduje się na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: https://ncez.pzh.gov.pl/